Čerstvý destilát nemá vyvážené vôňové a ani chuťové vlastnosti. Stárenie (dozrievanie) destilátu potrebuje svoj čas. Mladý destilát potrebuje dostatočný čas na to, aby sa zaguľatil a zjemnila sa jeho ostrá chuť. Neurýchlujte stárenie destilátu použitím ultrazvuku, je to reverzibilný (vratný) proces – po roku budete mať vo fľaši to isté ako v dobe vypálenia destilátu. Pôsobením ultrazvuku sa síce odparia acetaldehydy a plyny, ktoré dávajú destilátu hrubú a ostrú chuť, ale odparí sa aj väčšie množstvo aromatických látok, ktoré mu naopak dávajú typickú, lahodnú chuť. Po opätovnom nastavení rovnováhy plynov, ktoré môže trvať aj rok sa v zásade nič, čo sa týka chuti a vône, nezmení. Pri procese zrenia nejde len o odparenie nežiadúcich látok, ale ide aj o celú radu rôznych chemických zmien. Predovšetkým ide o vznik esterov a o premenu prítomného acetaldehydu na jemne voniaci acetal.

Na zlepšenie kvality čerstvého destilátu vplýva hlavne vzduch a teplota. Základná metóda dozrievania čerstvých destilátov preto spočíva práve v úprave prístupu vzduchu do destilátu a v úprave skladovacej teploty.

Postup mierneho urýchlenia zretia destilátu je nasledovný:

  1. Destilát dajte do skleneného demižóna, ktorý je vhodné naplniť asi na 60%. Otvor demižóna zakryte jemným sitkom, alebo gázou, aby sa doň nedostali octové mušky a nečistoty. Takto otvorený demižón nechajte 3 až 6 dní pri teplote 15 až 20˚C.
  2. Potom demižón uzavrite a nechajte destilát zrieť asi 2 mesiace v tmavej miestnosti pri teplote od 20 do 30˚C.
  3. Nakoniec destilát zlejte do fliaš, alebo menšieho demižóna, v ktorom destilát zaplní celý jeho objem a odložte na skladovanie.

Destilát úplne dozrie, v závislosti od jeho zloženia a podmienok skladovania, asi za 2 až 5 rokov.

Pálenica v prevádzke

Tešíme sa na Vašu návštevu.

Objednávky na tel. čísle 0948 717 860

Pálenica na Facebooku

Kontakty

0948 717 860
palenicaklasov@gmail.com
Prevádzka: Klasov č.1, 951 53 Klasov

Informácie o pálenici

1970, s.r.o.
Štiavnická 17, Nitra 949 01
Prevádzka: pestovateľská pálenica Klasov č.1, 951 53 Klasov